Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Ο χρόνος αποθεραπείας μετά την επέμβαση διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την επεμβατικότητα και την έκταση της επέμβασης. Τελευταία σε πολλές από τις σχετικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται ειδικά laser, των οποίων η χρήση έχει μειώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο επούλωσης. Η πλήρης επούλωση, ανάλογα και με τη φύση και σοβαρότητα της επέμβασης, μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μερικούς μήνες.

Για το λόγο αυτό καλό είναι να έχουμε κατα νού τις παρακάτω μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού.

1. Την ημέρα της επεμβάσεως δεν επιτρέπονται οι στοματοπλύσεις, ούτε με αντισηπτικά, ούτε με χαμομήλι, ούτε με αλατόνερο, ούτε με κανένα άλλο φάρμακο. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας όταν υπάρχει φόβος αιμορραγίας.

2. Την ημέρα της επεμβάσεως απαγορεύονται τα πολύ θερμά ροφήματα.

3. Εάν τοποθετήθηκε κάποια γάζα στην περιοχή του τραύματος με τη σύσταση να την κρατήσετε κλείνοντας τα δόντια, αυτή πρέπει να παραμείνει στο στόμα τουλάχιστον για δύο ώρες χωρίς να την αλλάξετε.

4. Χρησιμοποιείτε την ίδια και την επόμενη μέρα ψυχρά επιθέματα (παγάκια σε πλαστική σακούλα) εξωτερικά στην περιοχή της επέμβασης.

5. Επειδή το χειρουργικό τραύμα στο στόμα είναι ευαίσθητο σε κάθε τραυματισμό, κατ’ ανάγκη θα περιοριστείτε σε πολύ μαλακές τροφές που απαιτούν ελάχιστο μάσημα. Τέτοιες τροφές είναι οι κρέμες, το γιαούρτι, το γάλα, η ψίχα του ψωμιού, οι σούπες και ο πουρές της πατάτας.

6. Όπως πάντοτε, αλλά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επουλώσεως του χειρουργικού τραύματος, το στόμα πρέπει να μένει σχολαστικά καθαρό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος, από τη δεύτερη μέρα και μετά επιβάλλεται το βούρτσισμα των δοντιών και στην περιοχή του τραύματος.

7. Τα αντισηπτικά φάρμακα, που δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

8. Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Την ημέρα της επεμβάσεως, καθώς υποχωρεί η τοπική αναισθησία, εμφανίζεται πόνος που οφείλεται στο χειρουργικό τραύμα

9. Εάν σας συστήθηκε αντιβιοτικό ή παυσίπονο θα πρέπει να τα λάβετε σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

10. Την επόμενη μέρα συνήθως εμφανίζεται πρήξιμο στο πρόσωπο, που αυξάνεται τις πρώτες 48 ώρες και διαρκεί μέχρι την 5η ή και την 7η μετεγχειρητική μέρα. Ο πόνος και το πρήξιμο εμφανίζονται σχεδόν πάντοτε μετά από επεμβάσεις στο στόμα, και δεν πρέπει να γίνουν αιτία ανησυχίας. Όταν όμως υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή και οποιαδήποτε απορία δεν πρέπει να διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλ. Ιατρείου ή στο κινητό τηλέφωνο.