Η ειδικότητα της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής

Η ειδικότητα της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής

Η γναθοχειρουργική ή καλύτερα η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική είναι η χειρουργική ιδιότητα που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που αφορούν την στοματική κοιλότητα της γνάθου και το πρόσωπο, καθώς και τυχόν επεκτάσεις του στην κεφαλή και τον τράχηλο. Επιπλέον ασχολείται με την θεραπεία και αποκατάσταση τραυμάτων, δυσμορφιών και όγκων που αφορούν τη στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή.

Η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική ξεκίνησε στην Ελλάδα ως ειδικότητα της οδοντιατρικής επιστήμης, αλλά με την πάροδο των ετών και τη συνεχή διεύρυνση του φάσματος της ειδικότητας έφτασε να αποτελεί ειδικότητα και της ιατρικής. Συνεπώς για να αποκτήσει κανείς τον τίτλο της ειδικότητας απαιτείται πτυχίο τόσο της οδοντιατρικής όσο και ιατρικής, καθώς και πενταετής διάρκεια ειδίκευσης στον τομέα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής.

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος χειρουργός. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά περιστατικά, όπως μια δύσκολη εξαγωγή δοντιού, μέχρι και τα πιο περίπλοκα, όπως εκτομή κακοήθων όγκων, φροντίζοντας για την άμεση λειτουργική και αισθητική τους αποκατάσταση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.ekmag.gr.